Rochefort 10

Het recept is afkomstig van onze zuster bierbrouwvereniging De Roerstok, die zelf ook een amateur Rochefort 10 proeverij heeft gehouden. Michael Jackson omschrijft de Rochefort 10 in zijn boek "De Grote Belgische Bieren" als volgt :

"Rochefort 10 (11,3 %) heeft een diepe roodbruine kleur. Het smaakt wat stroperig in de mond en heeft een uitgesproken fruitig palet (peren, bananen, grondachtige smaken?) met een zweem van bittere chocolade in de lange, warme afdronk".

Als gist kan gist van de gistbank gebruikt worden, of een foliepak Wyeast 1762. Natuurlijk kan er ook een giststarter uit het depot van een flesje Rochefort gemaakt worden. Uit de bevindingen van de Roerstok bleek dat een zakje EDME ook goede resultaten levert.

Het recept voor 10 liter (25 EBU):

Ingredinten :
- 3500 gr. Pilsmout
- 450 gr. Caramelmout
- 10 gr. Chocolademout
- 200 gr. Rietsuiker
- 200 gr. Bruine Kandijsuiker
- 7 gr. Hallertau hop 5,3%
- 6 gr. Goldings hop 4,6%
- 11 gr. Saaz hop 3,2 %
- 9 l. Maischwater
- 9 l. Spoelwater
verder worden nog kruiden gebruikt maar niemand weet precies welke.

Maischschema :
15 minuten op 52C 
25 minuten op 60C 
30 minuten op 63C
15 minuten op 68C
5 minuten op 78C

Kooktijd 90 minuten (na 30 minuten de hop toevoegen).

TWEEDE RECEPT VOOR DE ROCHEFORT 10

Deze maand gaan we opnieuw een Rochefort 10 brouwen, voor veel bierliefhebbers, n van hun favoriete bieren. Rochefort 10 (11,3 %) heeft een diepe roodbruine kleur. Het smaakt wat stroperig in de mond en heeft een uitgesproken fruitig palet (peren, bananen, grondachtige smaken?) met een zweem van bittere chocolade in de lange, warme afdronk ( Micheal Jackson ). Om dit bier goed te brouwen wordt een hele opgave, het moet namelijk om aan zijn alcohol percentage te komen, goed uitgisten. Het begin SG is 1089 en het bier moet uitgisten tot 1009. Dit zal zeker een hele opgave voor de gist worden, daarom moet er een mega giststarter gemaakt worden. Als gist kunnen de 1762 gebruiken van Wyeast, of de gist van de gistbank. Uit een flesje kan ook, maar dan enkel uit een jong flesje Rochefort 6. Als Korrelgist adviseer ik de Danstar Nottingham of de T-58 , en n zakje per 10 liter , hydrateer de gist wel eerst. Voor de brouwers die zelf een giststarter gaan maken, maak een voldoende grote gisstarter. Belucht de giststarter, of voed deze steeds bij met verse wort, evt gistvoeding toevoegen kan in dit geval ook geen kwaad. Bij een te kleine giststarter, stopt de vergisting vroegtijdig of het wordt een hele langzame vergisting. Als het bier is uitgegist, voeg dan verse gist toe voor de hergisting, dit voorkomt dat het bier te weinig koolzuur opbouwt. Om de vergisting een beetje in de hand te houden voegen we de gist toe bij 18C , hierdoor blijft de temperatuur onder controle en stopt de vergisting niet voortijdig door een te hoge temperatuur.

Hier is het recept, het is voor 10 liter en heeft een bitterheid van 27 EBU.

2000 gr  Pilsmout              
1000 gr  Cara-cristal 120

 
500 gr  Maisvlokken        
 
300 gr  Bruine kandij

 
250 gr  Witte kandij

1 maisch 50 min  60 C
2 maisch 20
min  70 C
3 maisch   5 min  78 C

17 gr. Hallertau Perle 6.9 %         FWH
12 gr. Styrian Goldings  3.5 %    30 min
  3 gr. gemalen koriander            10 min           

10 liter maischwater
 
7 liter spoelwater

90 minuten kooktijd.


De Danstar gisten zijn te bestellen bij Peter Bloxs (bloxsp@keyaccess.nl)